Preambul
Înainte de a prezenta programul politic, este necesară o clarificare cu privire la administrația publică locală. Să facem un exercițiu de imaginație!
La început avem un teren gol. Un om vine și își construiește o casă. Lângă el vine încă un om și construiește și el o casă. În timp, vin și alți oameni care își construiesc și ei câte o casă. Se formează un drum între case, care este impracticabil când plouă sau e plin de praf pe timp uscat. Decid să-l amenajeze.
Strâng bani, cumpără piatră și pun toți mâna pe lopată și o întind pe suprafața drumului. Deja arată mai bine și poate fi folosit chiar și când plouă. Locul devine și mai atractiv și apar noi case. Oamenii pun bani și cumpără piatră să prelungească drumul. Numai că, nu toată lumea era disponibilă când trebuiau să o întindă. Unii aveau treburi care nu suportau amânare. Au început nemulțumirile.
Atunci au hotărât să facă altfel. Din banii strânși pentru drum, să angajeze un buldozer care să facă treaba în locul lor. Dar și de buldozer trebuia să se ocupe cineva. Au desemnat pe unul mai destoinic dintre ei, să caute un buldozer și să urmărească să facă treabă bună. De fapt au ales un PRIMAR.
De acum, treaba lui era să se ocupe de tot ce era de interes general, și primea o sumă de bani din ce strângeau oamenii pentru lucrări. Banii pe care îi dădeau pentru comunitate, i-au numit IMPOZIT. Impozitul este definit a fi „finanțarea binelui comun”.
Cu timpul, satul a crescut. Primarul nu mai putea face față singur. Avea nevoie de câțiva oameni pe lângă el cărora să le împartă din sarcini. Aceștia aveau nevoie și de un loc unde să-și desfășoare activitatea, și au construit o PRIMĂRIE. Banii se strângeau la casieria primăriei unde erau închiși într-un seif pentru a fi în siguranță.
Și-au dat seama că deja sunt prea mulți să se poată consulta cu toții ce este de făcut, și au decis să împartă satul în mai multe zone. Oamenii din fiecare zonă să-și aleagă un reprezentant care consideră că poate fi purtătorul lor de cuvânt. Aceștia să se întâlnească periodic la primărie și să discute într-o ședință de CONSILIU LOCAL ce consideră că trebuie făcut în localitate, ținând cont de problemele fiecărei zone și de problemele întregii comunități. În urma ședinței se lua o HOTĂRARE a consiliului local care trebuia pusă în aplicare de către primar.
Exact așa este consfințită funcționarea autorităților publice locale de art. 121, pct.(2) din Constituția României, precum și de art. 85, pct. (2) din Codul administrativ. Doar că acestea sunt doar în teorie.
Faptul că în primărie se strâng mulți bani, nu putea să scape din vedere Partidelor Politice care fac legea. Legea făcută de FSN după căderea regimului comunist prin reformarea sistemului comunist în care primăriile erau tot sedii locale de partid, spune că partidele politice desemnează candidații la funcția de primar și înaintează liste cu candidații la funcțiile de consilier local. În felul acesta, partidele au acces nemijlocit la banii localităților.
În localități s-au format tabere și a început discordia, într-o luptă disperată de a pune mâna pe banii oamenilor și de a face cu ei ce poftește primarul și partidul. Într-o administrație locală, lupta politică reprezintă un factor major de dezbinare a locuitorilor, care trebuie să înceteze. În privința banilor localității, este un jaf de nedescris, confirmat de mii de exemple.
În concluzie, în primăria unei localități sunt banii oamenilor, nu ai partidului. Nu e treaba unui partid politic să se amestece în viața unei localități. Partidele naționale trebuie să se rezume la a face politică națională.
SOLIDARITATEA – Program politic
Obiectiv principal
Obiectiv principal
Schimbarea radicală a sistemului politic din România. Interzicerea de a desemna candidați pentru funcții în administrațiile publice locale de către partidelor politice. Primarul și consilierii locali să fie persoane neafiliate politic. Primăriile vor înceta să mai fie sedii locale de partid.
Modificarea Constituției pentru a consfinți sistemul politic în care se interzice partidelor politice să desemneze candidați la alegerile pentru administrațiile publice locale.
Modificarea legislației peste tot pe unde se face referire la implicarea partidelor politice în administrațiile publice locale, în sensul îndepărtării partidelor politice din România de administrarea localităților.
În momentul de față, întreaga clasă politică din România este expirată. Acest lucru a devenit vizibil încă din anul 2008, an în care, la alegerile parlamentare, absenteismul a sărit brusc de la 41,5% cât fusese în 2004, la 61%. Au urmat alegerile din 2012, când absenteismul a fost de 59%, 2016 cu absenteism de 61%, ca în anul 2020 absenteismul să ajungă la 67%. În urma scandalurilor de pe scena politică din anul 2021, absenteismul tinde să ajungă la 75%.
SOLIDARITATEA își propune să reunească toată această imensă forță politică reprezentată de imensa majoritate care nu va mai merge la vot, singura care ar mai putea să aducă o schimbare în bine în Romania, și într-o solidarizare pentru țară, să facem o schimbare radicală, revoluționară, a sistemului politic.
Scopul principal este acela de a restrânge la minim prezența partidelor politice instituțiile de stat, dar mai ales îndepărtarea partidelor politice din administrația publică locală. Promovarea în funcții pe baza unui carnet de partid se dovedește a fi păguboasă pentru societate. Oamenii numiți la conducerea unor instituții pe criteriul loialității față de un anume partid, va pune înainte de toate, interesele partidului.
Cea mai aberantă ingerință politică dintre toate, este în administrația publică locală. În sistemul politic actual, primarul controlează votul consiliului local, având majoritatea consilierilor din partidul său, ajunși acolo datorită faptului că primarul i-a trecut pe lista cu candidați a partidului la alegerile locale, cu obligația să-i respecte ordinele. În acest fel, consiliul local își pierde rolul conferit prin lege de organ deliberativ, primarul cumulând și rolul deliberativ cât și rolul executiv, ceea ce înseamnă dictatură locală.
În administrația publică locală, România are un sistem complet aberant, care nu poate fi corectat decât prin scoaterea partidelor politice din primării. Candidații la funcția de primar și de consilieri locali, vor trebui să fie obligatoriu fără apartenență politică.
Nu există niciun folos pentru o localitate să fie administrată de un partid. Poate părea exagerat, dar de la nivelul primăriilor pornește corupția generalizată din România. Primarul corupe alegătorii să-l voteze, apoi să voteze candidații partidului din care face parte, la alegerile europarlamentare, pentru Parlamentul României și președinție. Este o metodă total nedemocratică de a obține voturi. Niciodată nu vor ajunge la guvernare partide care să promoveze moralitatea în politică, atâta timp cât partidele care câștigă alegerile se vor folosi de banii localităților pentru a obține voturi.
Idealurile revoluției din 1989
Cea mai mare greșeală pe care am făcut-o, a fost să credem că vom putea construi o societatea prosperă de tip occidental, conduși de foștii activiști de partid ai regimului comunist.
Revoluția anticomunistă din Decembrie 1989, în urma căreia s-a prăbușit un sistem politic odios și criminal, a creat condițiile creării unui alt sistem politic ticălos, care devine tot mai toxic. Lipsa exercițiului libertății de a alege, a făcut ca după o revoluție anticomunistă, poporul să voteze la primele alegeri libere, tot cu comuniștii, transformați peste noapte în falși democrați.
În momentul de față, poporul român este cuprins de deznădejde. Încrederea românilor în conducători și în general în clasa politică fie aflată la guvernare, fie în opoziție, tinde spre zero. Dezamăgirea este atât de mare, încât la ultimele alegeri din 6 decembrie 2020, două treimi din poporul român nu a mai mers la vot, iar numărul celor care nu vor mai merge la vot este în creștere, apropiindu-se de trei sferturi.
Practic, partidele care conduc astăzi România, sunt votate de segmente foarte mici din poporul român. Percepția că oricine ar fi ales într-o funcție publică, va face aceleași lucruri, este cât se poate de reală și verificată în timp. Ea ține de sistemul politic actual.
Sistemul politic creat de foștii comuniști, prin reformarea sistemului comunist, astfel încât să păstreze cât mai multe privilegii avute înainte de revoluție, a dat naștere unui sistem care invită aleșii să facă averi nemăsurate din bani publici. În momentul de față, în România nu este democrația pe care și-au dorit-o tinerii care scandau împotriva regimului comunist.
Ceea ce avem acum în România, se numește cleptocrație, fiind un tip de guvernare în care membri săi caută, în primul rând să obțină avantaje (materiale, personale, politice) pe seama celor în numele cărora guvernează.
Mecanismul de funcționare al politicii din România
În timpul comunismului, în România exista un singur partid, care controla întreg teritoriul României prin organizații de partid locale. Primăriile erau sedii locale ale Partidului Comunist. Primarii erau oamenii partidului, care controlau tot ce mișca în localitate.
După căderea regimului comunist, comuniștii au reformat sistemul lor politic, rezultând un sistem politic pluripartit, dar care să le permită tot lor în continuare să aibă controlul României, așa cum erau învățați. ”La vremuri noi, tot noi!”
În noul sistem politic creat după căderea comunismului, primăriile au rămas și sunt în continuare, sedii locale de partid, la fel cum erau înainte de revoluția din decembrie 1989, fapt care are consecințe deosebit de grave asupra României.
Ideea că la alegerile locale se votează omul, nu partidul este doar un slogan de campanie electorală, care să distragă atenția de la adevăratul mecanism politic. În realitate, primarii fac parte integrantă din mașinăria de partid, fiind aceia care furnizează voturi partidului și care sunt recompensați de către parlamentari cu privilegii. Interesul partidelor este să aibă cât mai mulți primari.
Nu există nici cel mai mic avantaj pentru cetățenii unei localități, care să decurgă din faptul că primarul și consilierii locali sunt membri de partid.
Acest fapt folosește exclusiv partidelor politice, care duc lupte crâncene pentru a câștiga accesul nemijlocit la resursele financiare ale localităților. Luptele pentru câștigarea unei primării, nu are nimic de-a face cu doctrina de partid, ci doar cu interesul pentru bani și voturi.
Interesele unui partid de a avea primarul și majoritatea în consiliul local al unei localități sunt:
- Interese financiare prin intermediul firmelor de partid,
- Propagandă de partid făcută în localitate pe banii cetățenilor,
- Cumpărarea de voturi necesare structurilor centrale ale partidului, prin cadouri făcute locuitorilor sub formă de alimente, ajutoare sociale oferite trântorilor localității, ajutoare de tot felul, toate din bugetul local. Acesta este mecanismul care asigură voturi pentru PSD, PNL și UDMR care au rețele întinse de primari, astfel încât să asigure intrarea în Parlament a candidaților acestor partide, puși pe liste pe un singur criteriu: loialitatea față de partid.
Consecințe grave ca urmare a administrării localităților de către partidele politice.
În ceea ce privește autoritățile locale, Constituția României, la art. 121 prevede:
„ARTICOLUL 121: Autorități comunale și orășenești
(1) Autoritățile administrației publice, prin care se realizează autonomia locală în comune și în orașe, sunt consiliile locale alese și primarii aleși, în condițiile legii.
(2) Consiliile locale și primarii funcționează, în condițiile legii, ca autorități administrative autonome și rezolvă treburile publice din comune și din orașe.”
Când spunem despre ceva anume că este „autonom” înseamnă că este liber, că nu depinde de nimeni, ori, în administrația publică locală, lucrurile nu stau deloc așa.
În România, primarii fac parte dintr-o încrengătură de partid întinsă peste țară, prin care partidul își exercită controlul asupra localităților. Controlul partidului ajunge până în deciziile consilierilor locali, care voteză așa cum le cere primarul. Acesta fiind președintele organizației locale de partid, este superiorul consilierilor locali pe linie politică.
Această subordonare politică a consilierilor locali față de primar, încalcă prevederile art. 85, pct. (2) din Codul Administrativ.
„ART. 85 Raporturile dintre autorităţile administraţiei publice locale
(1) Raporturile dintre autorităţile administraţiei publice din comune, oraşe, municipii şi autorităţile administraţiei publice de la nivelul judeţului se bazează pe principiile autonomiei locale, legalităţii, cooperării, solidarităţii, egalităţii de tratament şi responsabilităţii.
(2) În relaţiile dintre consiliul local şi primar, consiliul judeţean şi preşedintele consiliului judeţean, precum şi între autorităţile administraţiei publice din comune, oraşe, municipii şi autorităţile administraţiei publice de la nivel judeţean nu există raporturi de subordonare; în relaţiile dintre acestea există raporturi de colaborare.”
Mai bine zis, nu ar trebui să existe raporturi de subordonare. În realitate, aceste raporturi de subordonare reprezintă regula. În imensa majoritate a localităților din România, prin intermediul primarului, partidul hotărăște ce vor vota consilierii locali. Consilierii locali sunt obligați să respecte ordinele de partid, altfel vor fi dați afară din partid și vor pierde mandatul de consilier local. Niciodată interesul unei localități nu va fi pus înaintea interesului de partid.
Interesul partidelor politice de a avea controlul asupra localităților, a dat naștere unui sistem politico -administrativ extrem de toxic, după cum urmează:
- Consiliul Local este o anexă a unui partid politic, fără nicio putere de decizie. Majoritatea politică din Consiliul Local este formată din subordonații primarului, toți fiind membri ai aceluiași partid sau ai unei alianțe locale la dispoziția primarului.
- Consilierii primarului îi datorează primarului funcția de consilier local, având obligația morală, dar și legală, de a i se supune. Consilierii din partidul primarului au ajuns în Consiliul Local ca urmare a faptului că primarul i-a trecut pe lista cu candidații partidului la alegerile locale.
- Consilierilor locali din partidul primarului, care nu ar vota așa cum li se va cere, li se va aplica art. 9, pct. (2), alin. h^1 din Legea 393/2004 privind statutul aleșilor locali, articol potrivit căruia mandatul de consilier local încetează de drept în cazul pierderii calității de membru a partidului pe lista căruia a fost ales. Cu alte cuvinte, dacă conștiința unui consilier local îl determină să voteze împotriva dispozițiilor primite de la primar, consilierul local va fi exclus din partid, având drept consecință încetarea de îndată a mandatul de consilier local. Această aberație a legii, transformă Consiliile Locale din România în anexe ale partidului, fără niciun fel de putere de decizie. Hotărârile de Consiliu Local sunt niște formalități, ele fiind în fapt hotărâri ale primarului, respectiv ale partidului. Același lucru se întâmplă și în cazul unei alianțe locale. Toți consilierii locali care fac parte din alianța majoritară, sunt obligați să voteze cum li se ordonă.
- Cele enunțate mai sus, creează condițiile perfecte care permit primarului să obțină avantaje personale în bani, întrucât deține controlul total și neîngrădit asupra banilor localității. În România, statutul de primar este echivalent cu statutul de om înstărit.
- Avantajele materiale imense pe care le conferă astăzi poziția de primar al unei localități, îi determină pe primarii în funcție să facă tot posibilul să nu își piardă funcția și odată cu ea, accesul la bani. În loc să se ocupe exclusiv de administrarea localității, primarul este într-o permanentă campanie electorală de denigrare a potențialilor adversari. Din acest motiv, oamenii destoinici cu o pregătire temeinică, nu se implică în politică, fiind sub demnitatea lor să intre sub tirul propagandistic al primarul și al aparatul său de propagandă.
- Primarul creează în localitate o organizație de partid cu sediul în primărie, după regulile unei organizații mafiote, totul finanțat din banii localității. Legea tăcerii, angajați de încredere, structură informativă, firme de casă. Totul cu scopul de a-și păstra funcția care îi asigură câștiguri financiare importante. Lipsa de transparență în administrație, este regulă. Nimeni nu trebuie să știe pe ce cheltuie primarul banii din buget.
- Risipa banilor localităților pe lucrări prost făcute și doar de fațadă, în înțelegere cu societățile comerciale prestatoare. Scopul este maximizarea profitului din care o parte revin primarului, termenul consacrat fiind „para-ndărăt”. Există infinite exemple în România arătate inclusiv de presă, în urma unor anchete de corupție. Dar se vede și din opulența pe care o afișează aleșii locali.
- Primarul aduce în Consiliul Local persoane cu o pregătire precară, rolul lor fiind doar acela de a ridica mâna și de a ridica o indemnizație lunară. Este împotriva interesului personal al primarului, să pună pe liste persoane cu o pregătire profesională peste nivelul lui.
- Propagandă politică făcută pe banii localității. Partidul are interesul de a transforma banii localității în cât mai multe voturi pentru partid, în dispreț față de interesul celor care contribuie cu bani la buget.
- Competiție electorală total injustă, între primarul aflat în funcție și aspiranții la funcția de primar. Este greu, spre imposibil ca un primar să poată fi schimbat din funcție, chiar și după zeci de ani.
- Lipsa de preocupare față de nevoile comunității, care apare odată cu trecerea anilor, ca urmare a formării unui electorat loial, pe care îl alimentează cu foloase personale din bugetul localității (ajutoare sociale nemeritate, petreceri, alte ajutoare de tot felul, etc.) și acțiuni politice de imagine.
- Toate aceste privilegii pe care sistemul politic le oferă aleșilor locali, generează dispute acerbe în toate localitățile din România, tensiunile din timpul campaniilor electorale degenerând deseori în acte de violență verbală și chiar fizică. Au loc conflicte în localități care se transformă în dușmănii de-o viață. Totul din cauza faptului că, tentația de a se înfrupta din banii oamenilor întunecă mințile candidaților.
- Interesul politic are drept consecință inclusiv lipsa de autoritate, primarii închizând ochii la faptele antisociale ale unor locuitori lipsiți de respect față de comunitate, întrucât are nevoie de votul lor în luptele politice viitoare.
- In localități este reinstaurată teama de a vorbi critic la adresa primarului, acest lucru putând avea consecințe asupra persoanei care o face.
În aceste condiții, rolul consiliului local este doar unul decorativ, puterea de decizie a acestuia fiind egală cu zero. Potrivit legii 215/2001, primarul poate participa la ședințele de consiliul local, dar nu are drept de vot. În schimb, are controlul total asupra votului consilierilor din partidul său.
Noul sistem administrativ în viziunea SOLIDARITATEA
Obiectivul principal al partidului nostru este modificarea legislației astfel încât partidele să nu mai desemneze candidați la alegerile pentru autoritățile publice locale. Autoritățile publice locale vor fi constituite din persoane neafiliate politic. Acest principiu trebuie să fie consfințit inclusiv în Constituția României.
Consiliul local
Se interzice partidelor politice să mai desemneze candidați pentru administrațiile publice locale. Noul sistem nu trebuie să mai permită formarea de grupuri de interese în Consiliile Locale.
Localitățile vor fi împărțite într-un număr de zone (impar). Fiecare zonă își va alege un reprezentant zonal care împreună cu ceilalți reprezentați zonali din localitate vor constitui organul deliberativ al localității. Numărul de zone va fi stabilit în funcție de dimensiunile localității și de densitatea populației, dar nu mai mult de 5 pentru o localitate mai mică de 5.000 de locuitori sau nu mai mult de 7 pentru o localitate mai mică de 10.000 de locuitori.
În mediul urban se va stabili în funcție de densitatea populației, un reprezentant la o anumită suprafață, dar nu mai mult de 11 pentru o localitate sub 100.000 de locuitori sau 15 pentru o localitate de pană în 500.000 de locuitori.
Municipiul București va rămâne împărțit în sectoare, fiecare având administrație locală, cu consilii locale pe modelul orașelor cu până la 15 consilieri locali.
Consiliile locale de sector vor desemna 3 reprezentanți care vor constitui consiliul general al Municipiului București. Aceștia vor emite hotărâri de interes general la nivel de capitală.
Primarul
Primarul va fi administratorul localității care poate fi un angajat al consiliului local pe bază de competențe profesionale sau poate fi ales de către cetățeni prin vot direct, procedura de desemnare fiind la alegerea fiecărei localități. Candidaturile vor fi obligatoriu sub declarația că nu sunt afiliați politic și că în exercitarea funcțiunii, nu vor face politica niciunui partid.
Acest procedeu de alegere al autorităților publice locale, nu vor permite formarea de grupuri de interese în administrația unei localități. Niciuna dintre aberațiile sistemului administrativ actual amestecat cu politică, nu va mai exista.
Consiliile județene
Administrațiile județene vor avea o parte deliberativă, reprezentând Consiliul Județean propriu-zis și o parte executivă formată din specialiști pe domeniile specifice. Consiliile locale nemaifiind politice, Consiliile Județene își pierd rațiunea de a mai fi la rândul lor politice.
Consiliul Județean se va constitui din câte un reprezentant al localităților din componența județului. Dacă numărul localităților este par, două localități vecine cu cel mai mic număr de locuitori din județ, vor trimite în consiliul județean un singur reprezentant pentru amândouă.
Administrația județeană va fi condusă de un Administrator județean angajat pe baza unei pregătiri profesionale în management și a susținerii unui concurs de competențe in domeniile de interes (mediu, disciplina în construcții, situații de urgență, etc.). Candidații vor fi examinați de o comisie profesională formată din specialiști dintr-o altă regiune a României, care să asigure o totală imparțialitate.
În acest scop, se va crea o listă cu experți independenți pe domeniile specifice administrației publice din care vor fi desemnați membri comisiei de examinare, prin tragere la sorți.
Administratorul județean va fi prezent la ședințele de consiliu județean și va răspunde întrebărilor consilierilor cu privire la stadiul realizării sarcinilor trasate anterior prin Hotărârile Consiliului Județean, dar și altor întrebări de interes în luarea unor noi hotărâri.
Parlamentul
În momentul de față, Parlamentul este cea mai detestată instituție a statului. Adeseori, parlamentul este scena unor spectacole sinistre, care i-au erodat în timp imaginea. De asemenea, privilegiile pe care parlamentarii și le dau, sunt o formă maximă de sfidare a poporului român, sporind sentimentul de dispreț.
Parlamentul trebuie să devină un reper de moralitate, condiție esențială de revenire a oamenilor la viața politică prin participarea la vot. Este absolut necesar să acționăm în următoarele direcții:
- Reducerea numărului de parlamentari la jumătate comparativ cu cel de acum.
- Încetarea mandatului de parlamentar, în cazul pierderii calității de membru al partidului din partea căruia a fost ales.
- Desființarea imunității parlamentare. Nimeni nu este mai presus de lege.
- Eliminarea pensiilor speciale și a tuturor privilegiilor. Cei care duc greul țării și care sunt susțin instituțiile statului, merită tot respectul pentru munca lor.
- Pentru deplasare către Parlament și înapoi către locuință, parlamentarul va folosi fie autovehiculul personal, fie transportul în comun.
- Eliminarea subvențiilor acordate partidelor parlamentare. Este o luptă electorală inegală între un partid parlamentar și altul din afara parlamentului. Într-un stat de drept, acest lucru nu poate fi acceptat.
Beneficiile îndepărtării partidelor politice din primării
Această schimbare revoluționară de sistem, are o serie de beneficii, care nu pot fi atinse decât prin îndepărtarea partidelor politice din primării, după cum urmează:
- Mecanismul prin care primarul dispune Consiliului Local ce să voteze și cum să voteze este eliminat, deoarece primarul nu mai este superiorul pe linie de partid al niciunui consilier, cum se întâmplă acum. Fiecare vine în consiliu cu propria conștiință
- Între consilierii locali nu există niciun fel de legătură. Se elimină astfel interesele de grup.
- Consilierii locali votează neîngrădit după propria conștiință, ținând cont în primul rând de interesul general al localității după care de interesul zonei în care locuiește.
- Cetățenii unei zone nu vor trimite niciodată în consiliul local o persoană fără niciun fel de competențe, cum se întâmplă acum la alegerile pe liste de partid. În acest fel se vor pune în valoare competențele celor mai destoinici locuitori.
- Primarii nu vor mai avea privilegiile actuale date de parlamentari, pentru voturile pe care le livrează la partid. Primarii sunt angajații localității care îi și plătește.
- Se creează o reprezentare reală a partidelor în Parlamentul României, prin eliminarea voturilor obținute pe calea coruperii alegătorilor.
- Se diminuează drastic posibilitatea ca niște mediocri să ajungă în Parlamentul României.
Pierderi urmare a îndepărtării partidelor politice din primării
Din analizele făcute, nu există nicio pierdere cauzată de faptul că primarul și consilierii locali si județeni nu vor mai fi membri ai vreunui partid politic.
Revoluție prin vot
Atâta timp cât încă mai avem alegeri libere, putem înfăptui o nouă revoluție prin vot. În Romania se impune o schimbare profundă a sistemului politic. Nu înlocuirea unor oameni cu alții, este soluția însănătoșirii României, ci schimbarea sistemului aceasta politic păgubos care creează oportunități pentru căpătuială. Cei 32 de ani care au trecut de la căderea regimului comunist au fost marcați de un număr enorm de dezvăluiri despre fapte de corupție. În realitate, înavuțirea din bani publici este un fenomen generalizat.
Singurii care pot pune capăt acestui sistem politic păgubos suntem noi, cei care nu am mai fost la vot. Practic, noi suntem poporul.
Singurii care pot pune capăt acestui sistem politic păgubos suntem noi, cei care nu am mai fost la vot. Practic, noi suntem poporul. Singurul lucru care ne-a lipsit, a fost SOLIDARITATEA.
Obiective subsecvente
Învățământul
Proastele exemple de oameni de succes cu o pregătire școlară precară, dar cu mult tupeu, în special din zona politică dar nu numai, demotivează tinerii să aleagă învățătura pentru a avea succes în viață și de ași crea o carieră profesională. O mare parte a tinerilor încearcă să ia exemplul celor descurcăreți, de cele mai multe ori în disprețul legilor. Trebuie să facem totul ca exemplele de oameni de succes care se bazează pe încălcarea legilor să înceteze.
Sănătatea
Criza sanitară din ultimii ani, a scos în evidență lipsa totală de încredere a poporului în autoritățile statului. Pe fondul neîncrederii în politicieni, au găsit teren fertil teoriile conspirației, cu consecințe foarte grave asupra sănătății populației. Instigarea la nerespectarea regulilor de prevenție a răspândirii bolilor au fost trecute cu vederea de guvernanți, din cauza lipsei totale de încredere a poporului român în oamenii politici.
Pe fondul lipsei totale de autoritate morală, informațiile false au fost luate în serios de multe persoane, dintre care unele au plătit cu viața. Sistemul politic actual, prin mecanismele sale, nu poate readuce încrederea poporului în conducători, dovadă că absenteismul de la vot este într-o continuă creștere. Cu un absenteism de trei sferturi din poporul român, este evident că nu se mai poate vorbi despre autoritatea statului.
Cei care ajung la conducerea țării nu ajung pe baza faptului că au convins oamenii că sunt persoane de încredere, ci prin mecanismele arătate anterior. Ori, în cazul unor situații sanitare cum a fost pandemia COVID, poporul așteaptă soluții de la autorități. Nu și în cazul României.
Economia
Susținem fără rezerve economia bazată pe piața liberă, pe regula cererii și ofertei. Schimbarea pe care o vom promova constă în îndepărtarea acelor elemente de tip comunist de hărțuire a întreprinzătorilor și transformarea statului într-un partener pentru oamenii de afaceri. Este în interesul tuturor să avem oameni de afaceri de succes.
O politică liberală, va crea condițiile punerii în valoare a potențialului creator al românilor. Din păcate, România a devenit o țară care nu poate oferi o perspectivă reală oamenilor care ar vrea sa-și pună în valoare potențialul. Mulți au ales să muncească în alte țări, creând în România o criză a forței de muncă. Românii plecați la muncă în afara țării, declară că ar reveni în România, dar nu pot accepta mizeria morală care a acaparat instituțiile statului. Oamenii nu sunt dispuși să țină în spinare niște politicieni lacomi, care au pierdut demult simțul măsurii.
Plecarea atâtor români cu potențial creator în afara țării, afectează în mod grav economia României. Trebuie să facem totul ca România să devină o țară a românilor, nu a hoților și a mincinoșilor din politică, la toate nivelurile, începând cu primăriile și terminând cu Parlamentul.
Eradicarea corupției
Acest flagel greu de eradicat a devenit regulă în România la toate nivelurile sociale. Schimbarea sistemului politic va contribui semnificativ la diminuarea corupției, în primul rând în administrațiile publice locale, care se va răsfrânge direct în diminuarea corupției în administrația centrală. Depolitizarea Administrațiilor Publice Centrale și administrarea acestora de către profesioniști angajați pe criterii de competență, va contribui la diminuarea corupției în instituțiile statului. Interesul României este să aibă o administrație de un maxim profesionalism, nicidecum formată din persoane numite politic, sau care au trecut prin concursuri trucate, cu o pregătire profesională îndoielnică sau total neadecvată postului.