Program politic

   Preambul  

   Înainte de a prezenta programul politic, este necesară o clarificare cu privire la administrația publică locală. Să facem un exercițiu de imaginație!

   La început avem un teren gol. Un om vine și își construiește o casă. Lângă el vine încă un om și construiește și el o casă. În timp, vin și alți oameni care își construiesc și ei câte o casă. Se formează un drum între case, care este impracticabil când plouă sau e plin de praf pe timp uscat. Decid să-l amenajeze.

   Strâng bani, cumpără piatră și pun toți mâna pe lopată și o întind pe suprafața drumului. Deja arată mai bine și poate fi folosit chiar și când plouă. Locul devine și mai atractiv și apar noi case. Oamenii pun bani și cumpără piatră să prelungească drumul. Numai că, nu toată lumea era disponibilă când trebuiau să o întindă. Unii aveau treburi care nu suportau amânare. Au început nemulțumirile. 

Atunci au hotărât să facă altfel. Din banii strânși pentru drum, să angajeze un buldozer care să facă treaba în locul lor. Dar și de buldozer trebuia să se ocupe cineva. Au desemnat pe unul mai destoinic dintre ei, să caute un buldozer și să urmărească să facă treabă bună. De fapt au ales un PRIMAR

De acum, treaba lui era să se ocupe de tot ce era de interes general, și primea o sumă de bani din ce strângeau oamenii pentru lucrări. Banii pe care îi dădeau pentru comunitate, i-au numit IMPOZIT. Impozitul este definit a fi „finanțarea binelui comun”.

Cu timpul, satul a crescut. Primarul nu mai putea face față singur. Avea nevoie de câțiva oameni pe lângă el cărora să le împartă din sarcini. Aceștia aveau nevoie și de un loc unde să-și desfășoare activitatea, și au construit o PRIMĂRIE. Banii se strângeau la casieria primăriei unde erau închiși într-un seif pentru a fi în siguranță.

Și-au dat seama că deja sunt prea mulți să se poată consulta cu toții ce este de făcut, și au decis să împartă satul în mai multe zone. Oamenii din fiecare zonă să-și aleagă un reprezentant care consideră că poate fi purtătorul lor de cuvânt. Aceștia să se întâlnească periodic la primărie și să discute într-o ședință de CONSILIU LOCAL ce consideră că trebuie făcut în localitate, ținând cont de problemele fiecărei zone și de problemele întregii comunități. În urma ședinței se lua o HOTĂRARE a consiliului local care trebuia pusă în aplicare de către primar.

Faptul că în primărie se strâng mulți bani, nu putea să scape din vedere Partidelor Politice care fac legea. Legea făcută de FSN după căderea regimului comunist prin reformarea sistemului comunist în care primăriile erau tot sedii locale de partid, spune că partidele politice desemnează candidații la funcția de primar și înaintează liste cu candidații la funcțiile de consilier local. În felul acesta, partidele au acces nemijlocit la banii localităților.

   În localități s-au format tabere și a început discordia, într-o luptă disperată de a pune mâna pe banii oamenilor și de a face cu ei ce poftește primarul și partidul. Într-o administrație locală, lupta politică reprezintă un factor major de dezbinare a locuitorilor, care trebuie să înceteze. În privința banilor localității, este un jaf de nedescris, confirmat de mii de exemple.

   În concluzie, în primăria unei localități sunt banii oamenilor, nu ai partidului. Nu e treaba unui partid politic să se amestece în viața unei localități. Partidele naționale trebuie să se rezume la a face politică națională. 

SOLIDARITATEA nu va avea niciodată candidați la alegerile locale.

   SOLIDARITATEA – Program politic

   Obiectiv principal

   O schimbare revoluționară în administrația publică locală. Fără partide politice în Primăriile și Consiliile Locale din România.

În momentul de față, întreaga clasă politică din România este expirată. Acest lucru a devenit vizibil încă din anul 2008, an în care, la alegerile parlamentare, absenteismul a sărit brusc la 61% față de 41,5% cât fusese cu 4 ani înainte, în 2004. Anul 2004, a fost anul în care poporul român a făcut o ultimă încercare de aduce normalitatea în România, mergând pe mesajul de „Dreptate și Adevăr”, al alianței de atunci dintre PNL și PD. A fost ultima variantă pe care o mai putea vota poporul, restul fiind deja epuizate. Dar și ultima dezamăgire pe care a mai suportat-o. În anul 2008 practic nu mai avea nimic de schimbat. Toate forțele politice își dăduseră deja măsura ipocriziei. 

Au urmat alegerile din 2012, la care absenteismul a fost de 59%, 2016 cu absenteism de 61%, ca în anul 2020 absenteismul să ajungă la 67%. În urma scandalurilor de pe scena politică din anul 2021, absenteismul tinde să ajungă la 75%.

SOLIDARITATEA își propune să reunească toată această imensă forță politică reprezentată de imensa majoritate care nu va mai merge la vot, singura care ar mai putea fi capabilă să aducă o schimbare în bine în Romania, și într-o solidarizare pentru țară, să facem o schimbare radicală, revoluționară, a sistemului politic.

Scopul principal este acela de a restrânge la minim prezența partidelor politice în administrația publică, făcând loc profesioniștilor. Promovarea în funcții pe baza unui carnet de partid se dovedește a fi păguboasă pentru societate. Oamenii numiți la conducerea unor instituții pe criteriul loialității față de un anume partid, va pune înainte de toate interesele partidului.

Cea mai aberantă dintre toate este în administrația publică locală. Primarul controlează votul consiliului local având majoritatea consilierilor din partidul său, ajunși acolo datorită lui, cu obligația să-i respecte ordinele de partid. În acest fel, consiliul local își pierde rolul conferit prin lege de organ deliberativ, primarul cumulând și rolul deliberativ cât și rolul executiv, ceea ce înseamnă o dictatură locală.

În administrația publică locală, România are un sistem complet aberant, care nu poate fi corectat decât prin scoaterea partidelor politice din primării. Candidații la funcția de primar și de consilieri locali va trebui să fie obligatoriu fără apartenență politică. 

Nu există niciun folos pentru o localitate să fie administrată de un partid. Poate părea exagerat, dar de la nivelul primăriilor pornește corupția generalizată din România. Primarul corupe alegătorii să-l voteze, apoi să voteze partidul din care face parte. La guvernare ajung partidele cu primari care să le aducă voturi, prin coruperea alegătorilor cu diferite foloase oferite din banii localităților.

Nu există localități cu convingeri social-democrate sau localități cu convingeri liberale, deci nu se justifică promovarea unui partid într-o primărie. Funcția de primar a devenit politică odată cu instaurarea în România a regimului comunist, când PCR a numit primari din rândurile membrilor de partid. În ciuda faptului că în România a avut loc o revoluție anticomunistă, funcția de primar nu a redevenit una pur administrativă cum fusese înainte de comunism, ci a rămas politică în continuare.

Idealurile revoluției din 1989

Revoluția anticomunistă din Decembrie 1989, în urma căreia s-a prăbușit un sistem politic odios și criminal, a creat condițiile creării sistem politic ticălos, care devine tot mai toxic. Lipsa exercițiului libertății de a alege, a făcut ca după o revoluție anticomunistă, poporul să voteze la primele alegeri libere, tot cu comuniștii, transformați peste noapte în falși democrați. 

Cea mai mare greșeală pe care am făcut-o, a fost să credem că vom putea construi o societatea prosperă de tip occidental, conduși de foștii activiști de partid ai regimului comunist.

Poporul român este cuprins de deznădejde. Încrederea românilor în conducători și în general în clasa politică fie aflată la guvernare, fie în opoziție, tinde spre zero.  Dezamăgirea este atât de mare, încât la ultimele alegeri din 6 decembrie 2020, două treimi din poporul român nu a mai mers la vot, iar numărul celor care nu vor mai merge la vot este în creștere, apropiindu-se de trei sferturi absenteism.

Practic, partidele care conduc astăzi România, sunt votate de segmente foarte mici din poporul român. Cel care se auto-intitulează „cel mai mare partid din România”, la alegerile din 2020 a avut votul a sub 10% din poporul român. Percepția că oricine ar fi ales într-o funcție publică, va face aceleași lucruri, este cât se poate de reală și ține de sistemul politic actual.

Sistemul politic creat de foștii comuniști, prin reformarea sistemului comunist, astfel încât să păstreze cât mai multe privilegii avute înainte de revoluție, a dat naștere unui sistem care invită aleșii să facă averi nemăsurate din bani publici. În momentul de față, în România nu este democrația pe care și-au dorit-o tinerii care scandau împotriva regimului comunist. În România este cleptocrație, fiind un tip de guvernare în care membrii săi caută, în primul rând să obțină avantaje (materiale, personale, politice) pe seama celor în numele cărora guvernează.

 Mecanismul de funcționare al politicii din România

În timpul comunismului, în România exista un singur partid, care controla  întreg teritoriul României prin organizații de partid locale. Primăriile erau sedii locale ale partidului comunist. Primarii erau oamenii partidului care controlau tot ce mișca în localitate.

După căderea regimului comunist, comuniștii au reformat sistemul politic comunist, rezultând un sistem politic pluripartit, dar care să le permită tot lor în continuare să aibă controlul României, așa cum erau învățați. ”La vremuri noi, tot noi!”

În noul sistem politic creat după căderea comunismului, primăriile sunt în continuare sedii locale de partid, la fel cum erau înainte de revoluția din decembrie 1989, fapt care are consecințe deosebit de grave asupra României.

Rotițele de bază ale sistemului politic, sunt primarii localităților. Ei sunt aceia care au sarcina să aducă voturi pentru parlamentarii partidului. Ideea că la alegerile locale se votează omul, nu partidul este doar un slogan de campanie electorală, care să distragă atenția de la adevăratul mecanism politic.

În realitate, primarii face parte integrantă din mașinăria de partid, fiind aceia care furnizează voturi partidului si care sunt recompensați de către parlamentari cu privilegii. Din nefericire, foarte mulți oameni nu sesizează acest aspect, repetând că ei au votat omul, nu partidul.

Nu există nici cel mai mic avantaj pentru cetățenii unei localități, care să decurgă din faptul că primarul și consilierii locali sunt membri de partid.

Acest fapt folosește exclusiv partidelor politice, care duc lupte crâncene pentru a câștiga accesul nemijlocit la resursele financiare ale localităților. Luptele pentru câștigarea unei primării, nu are nimic de-a face cu doctrina de partid, ci doar cu interesul pentru bani și voturi.

Partidele au în localități un mecanism creat diabolic, prin care au acces total la banii localităților, primarul fiind un veritabil dictator local. Primarul face ce vrea în localitate, deși, potrivit legii, primarul are rol de organ executiv. Cu alte cuvinte, rolul primarului este acela de a pune în practică hotărârile Consiliului Local.

În realitate, mecanismul politic din administrația locală face din primar stăpânul localității, Consiliul Local fiind doar un obiect de decor, fără nicio putere de decizie.

În mod paradoxal, în campaniile electorale, candidații la funcția de primar se întrec în promisiuni electorale deși, potrivit legii, nu ei hotărăsc planul de investiții al localității. Este o recunoaștere a faptului că Consiliul Local nu contează în fața primarului. Primarul comandă majorității din consiliul local (care îi este supusă politic, fie că deține majoritatea, fie că există o alianță locală), ce și cum să voteze. Este o veritabilă dictatură locală.

Interesele unui partid de a avea primarul și majoritatea în consiliul local al unei localități sunt:

 1. Interese financiare prin intermediul firmelor de partid,
 2. Propagandă de partid făcută în localitate pe banii cetățenilor,
 3. Cumpărarea de voturi necesare structurilor centrale ale partidului, prin cadouri făcute locuitorilor sub formă de alimente, ajutoare sociale oferite trântorilor localității, ajutoare de tot felul, toate din bugetul local. Acesta este mecanismul care asigură voturi pentru PSD, PNL și UDMR care au rețele întinse de primari, astfel încât să asigure intrarea în Parlament a candidaților acestor partide, puși pe liste pe un singur criteriu: loialitatea față de partid.

Consecințe grave asupra societății

Interesul partidelor politice de a avea cât mai mulți primari fiecare, este un lucru extrem de toxic pentru societatea românească. Această luptă nu va înceta decât prin schimbarea radicală a sistemului politic, respectiv prin scoaterea partidelor politice din primării și din consiliile locale. Consecințele deosebit de grave ale acestui sistem politic aberant sunt:

 1. Consiliul Local este o anexă a unui partid politic, fără nicio putere de decizie. Majoritatea politică din Consiliul Local este formată din  subordonații primarului, toți fiind membri ai aceluiași partid sau ai unei alianțe locale la dispoziția primarului. 
 2. Consilierii primarului îi datorează primarului funcția de consilier local, având obligația morală de a i se supune. Consilierii din partidul primarului au ajuns în Consiliul Local ca urmare a faptului că primarul i-a trecut pe lista cu candidații partidului la alegerile locale.
 3. Mai mult de atât, consilierilor locali din partidul primarului, care nu ar vota așa cum li se va cere, li se va aplica  art. 9, pct. (2), alin. h^1 din Legea 393/2004 privind statutul aleșilor locali, articol potrivit căruia mandatul de consilier local încetează de drept în cazul pierderii calității de membru a partidului pe lista căruia a fost ales. Cu alte cuvinte, dacă conștiința unui consilier local îl determină să voteze împotriva dispozițiilor primite de la șeful lui de partid, respectiv ale primarului, consilierul local va fi exclus din partid, având drept consecință încetarea de îndată a mandatul de consilier local. Această aberație a legii transformă Consiliile Locale din România în anexe ale partidului, fără niciun  fel de putere de decizie. Hotărârile de Consiliu Local sunt niște formalități, ele fiind în fapt hotărâri ale primarului, respectiv ale partidului din care cu toții fac parte. Același lucru se întâmplă și în cazul unei alianțe locale. Toți membri alianței sunt obligați să voteze cum li se ordonă.
 4. Cele enunțate mai sus, creează condițiile perfecte care permit primarului să obțină avantaje personale în bani, întrucât deține controlul total și neîngrădit asupra banilor localității. În România, statutul de primar este echivalent cu statutul de om înstărit.
 5. Avantajele materiale imense pe care le conferă astăzi poziția de primar al unei localități, îi determină pe primarii în funcție să facă tot posibilul să nu își piardă funcția și odată cu ea, accesul la bani. În loc să se ocupe exclusiv de administrarea localității, primarul este într-o permanentă campanie electorală de denigrare a potențialilor adversari. Din acest motiv, oamenii destoinici cu o pregătire temeinică, nu se implică în politică, fiind sub demnitatea lor să intre sub tirul propagandistic al primarul și al aparatul său de propagandă.
 6. Primarul creează în localitate o organizație de partid după toate regulile unei organizații mafiote, totul finanțat din banii localității. De cele mai multe ori primarul colaborează cu rețelele de interlopi care îi rezolvă cazurile de forță, având de cele mai multe ori interese comune cu acestea.
 7. Risipa banilor localităților pe lucrări prost făcute și doar de fațadă, în înțelegere cu societățile comerciale prestatoare. Scopul este maximizarea profitului din care o parte revin primarului, termenul consacrat fiind „para-ndărăt”.  Există infinite exemple în România arătate inclusiv de presă, în urma unor anchete de corupție. Dar se vede și din opulența pe care o afișează aleșii locali.
 8. Primarul aduce în Consiliul Local  persoane cu o pregătire precară, rolul lor fiind doar acela de a ridica mâna și de a ridica o indemnizație lunară. Este împotriva interesului personal să pună pe liste persoane cu o pregătire profesională și o probitate morală mult peste nivelul lui.
 9. Propagandă politică făcută pe banii localității. Partidul are interesul de a transforma banii localității în cât mai multe voturi pentru partid, în dispreț față de interesul celor care contribuie cu bani la buget.
 10. Toate aceste privilegii pe care sistemul politic le oferă aleșilor locali, generează dispute acerbe în toate localitățile din România, tensiunile din timpul campaniilor electorale degenerând adeseori în acte de violență verbală și chiar fizică. Au loc conflicte în localități care se transformă în dușmănii de-o viață. Totul din cauza faptului că, tentația de a se înfrupta din banii oamenilor întunecă mințile candidaților.
 11. Interesul politic are drept consecință inclusiv lipsa de  autoritate, primarii închizând ochii la ilegalitățile săvârșite de locuitorii indisciplinați, întrucât are nevoie de votul lor în luptele politice viitoare.

În aceste condiții, rolul consiliului local este zero. Marea majoritate a cetățenilor unei localități nu au nici măcar cunoștință de existența lui, cu atât mai puțin de rolul lui. Toată lumea știe că primarul face, ceea ce este din păcate foarte adevărat. Dacă vrea primarul, se face, dacă nu vrea, nu se face. Localitatea este la bunul plac al primarului. Așa ceva este incredibil că există și este acceptat ca sistem administrativ de peste 32 de ani. 

Campania electorală a primarului, în care face promisiuni alegătorilor, știind bine că potrivit legii, rolul primarului este doar de organ executiv, este o recunoaștere a faptului că primarul hotărăște dinainte ce va hotărî Consiliul Local.

Noul sistem administrativ – Reprezentarea zonală în consiliul local

Obiectivul principal al partidului nostru este renunțarea la sistemului aberant actual de a alege membri de partid în administrațiile locale.

Consiliul local

Consilierii locali nu vor mai fi aleși pe o listă de partid. Noul sistem nu trebuie să mai permită formarea de grupuri de interese în Consiliile Locale. Se va împărți localitatea într-un număr de zone, obligatoriu un număr impar pentru a nu exista o egalitate între voturile pentru și împotrivă în luarea hotărârilor de consiliu. Fiecare zonă va desemna un reprezentant zonal care împreună vor constitui Consiliul Local.

Un reprezentant zonal în mediul rural, ar putea acoperi o zonă cu până la 500 de locuitori. În funcție de specificul Unității Administrativ-Teritoriale se va stabili o procedură de reprezentare, astfel încât să fie acoperit tot teritoriul cu reprezentanți care cunosc problemele fiecărei zone. În mediul urban se va stabili în funcție de densitatea populației, un reprezentant la o anumită suprafață.

Primarul

Primarul va fi administratorul localității care poate fi un angajat al consiliului local pe bază de competențe profesionale sau poate fi ales de către cetățeni prin vot direct, procedura de desemnare fiind la alegerea fiecărei localități. Esențial este faptul că reprezentanții zonali nu mai sunt sub nicio formă subordonați primarului, deci vor putea vota neîngrădit așa cum vor considera de cuviință în rezolvarea problemelor comunității.

   Beneficiile îndepărtării partidelor politice din primării

Această schimbare revoluționară de sistem, are o serie de beneficii, care nu pot fi atinse decât prin îndepărtarea partidelor politice din primării, după cum urmează:

 1. Mecanismul prin care primarul dispune Consiliului Local ce să voteze și cum să voteze este eliminat, deoarece primarul nu mai este superiorul pe linie de partid al niciunui consilier, cum se întâmplă acum. Fiecare vine în consiliu cu propria conștiință
 2. Între consilierii locali nu există niciun fel de legătură. Se elimină astfel interesele de grup.
 3. Consilierii locali votează neîngrădit după propria conștiință, ținând cont în primul rând de interesul general al localității după care de interesul zonei în care locuiește.
 4. Cetățenii unei zone nu vor trimite niciodată în consiliul local o persoană fără niciun fel de competențe, cum se întâmplă acum la alegerile pe liste de partid. În acest fel se vor pune în valoare competențele celor mai destoinici locuitori.
 5. Primarii nu vor mai avea privilegiile actuale date de parlamentari, pentru voturile pe care le livrează la partid. Primarii sunt angajații localității care îi și plătește.
 6. Se creează o reprezentare reală a partidelor în Parlamentul României, prin eliminarea voturilor obținute pe calea coruperii alegătorilor descrisă mai sus.
 7. Se diminuează drastic posibilitatea ca niște mediocri să ajungă în Parlamentul României.

  Revoluție prin vot

Atâta timp cât încă mai avem alegeri libere, putem înfăptui o nouă revoluție prin vot. In Romania este necesară o schimbare profundă a sistemului politic. Nu înlocuirea unor oameni cu alții, este soluția însănătoșirii României, ci schimbarea sistemului aceasta politic păgubos care creează oportunități pentru căpătuială. Cei 32 de ani care au trecut de la căderea regimului comunist au fost marcați de un număr enorm de dezvăluiri despre fapte de corupție. În realitate, înavuțirea din bani publici este un fenomen generalizat.

Încrederea cetățenilor în actuala clasă politică este zero. De aici, dezinteresul total față de discursurile partidelor politice. Nimeni nu mai crede în vorbe lor, când faptele îi contrazic.

Prin programul său politic, SOLIDARITATEA dorește o schimbare radicală a sistemului politic din România prin implicarea celor care nu au mai fost la vot și a celor dezamăgiți de ceea ce au votat la ultimele alegeri parlamentare. România are nevoie de o schimbare revoluționară de sistem. O revoluție a bunului simț, înfăptuită prin vot.

Fără implicarea noastră, a celor două treimi din poporul român, niciodată nu se va putea schimba ceva în bine în România. De noi depinde viitorul României.