Primar

Primari după țară

În lume există o varietate de legi locale și obiceiuri în ceea ce privește puterile și responsabilitățile primarului, cât și în privința metodelor de a ajunge primar.

Statele Unite

Primarii sunt aleși de obicei de către cetățenii localității pentru un mandat stabil. Ei împart puterea de obicei cu corpul legislativ local, cum ar fi consiliul municipal. Primarii pot fi și conducătorii consiliului local, fiind uneori aleși ca primari de către consiliu și nu de cetățeni, în timp ce sarcinile uzuale ale orașului sunt delegate unui profesionist manager de oraș. În Salt Lake County din statul american Utah există un primar al comitatului. În plus, conducătorii executivi ai tuturor comitatelor din Tennessee și Hawaii sunt numiți „primari”. Totuși, persoanele nu sunt numite, ci alese în funcție.

Canada

Primarii sunt aleși de obicei de către cetățenii municipiului pentru un mandat stabil. În majoritatea provinciilor, primarul guvernează după regulile unui sistem în care acesta nu are influență mare și este membru al consiliului municipal. În astfel de sisteme, primarul are un vot, ca și toți membri Consiliului, neavând puteri executive. În municipalitățile rurale, conducătorul Consiliului poate avea titlul de reeve și nu primar.

Marea Britanie

Cabinetul primarului a avut dintotdeauna mai mult o funcție protocolară. Primari aleși prin vot direct având puteri executive au apărut în unele regiuni începând cu anul 2000. În Londra, protocolarul primar al Londrei, reprezentând orașul Londra, nu trebuie confundat cu primarul ales al Londrei care este responsabil pentru întreaga Londră, inclusiv suburbiile sale. Treizeci de orașe din Marea Britanie au Lord Primar (sau Lord Provost în Scoția).

Finlanda

Nu există primari, deși au existat planuri de a crea această funcție în Tampere. Cea mai mare funcție publică nu este obținută prin alegeri democratice, ci prin numirea de către consiliul municipal, și se numește kaupunginjohtaja „manager al orașului” sau kunnanjohtaja „manager municipal”, în funcție de statutul localității – de oraș sau de municipiu. Cuvântul pormestari „primar”, din limba suedeză – borgmästare „stăpânul castelului”, se referă în mod imprecis la cea mai înaltă funcție a oficiului de stare civilă și nu la managerul orașului. Mai mult, pormestari este folosit ca titlu, și poate fi oferit pentru merite deosebite în funcția de manager de oraș. Managerul orașului este numit în Helsinki POLIOMIERLITA ‘, ce se traduce, din motive istorice, prin „primar șef”.

În alte țări

În alte țări, primarii sunt deseori numiți de o subdiviziune a guvernului federal sau regional. În câteva orașe, subdiviziuni cum ar fi arondismentul sau comitatul (borough) pot avea proprii lor primari; acesta e cazul, de exemplu, în Paris sau Mexico City.

România

La noi, funcția de primar a apărut in timpul lui Alexandru Ioan Cuza. Primarul era șeful administrației publice locale si asigura conducerea comunității in timpul revoltelor. In perioada interbelica, el reprezenta comunitatea în justiție, era șeful politiei locale, numea și elibera din funcție funcționarii publici si elibera autorizații pentru construcții.
Comuniștii au transformat primarul în reprezentant al PCR. Din anii 60, în plină perioadă comunistă, primăria s-a numit Consiliu Popular, era condusă de primar, ca președinte al organizației locale PCR, iar alegerile, deși existau, erau o simplă formalitate.